Photoshoppen van een bruiloftsfotoRVL_20080216_DSC_4623_small Het bewerken van een foto met photoshop is niet altijd onomstreden
Maar een bruiloftsreportage is natuurlijk geen journalistiek. Niet alleen wil je als fotograaf graag de werkelijkheid vastleggen op een bruiloft, maar je wilt ook de romantische sfeer van het moment vastleggen.

RVL_20080216_DSC_4623
1/160 sec, f/8.0 200 ISO

Ik gebruikte weer twee extern aangestuurde flitsers, en ik moest door de knieen om ervoor te zorgen dat de ene precies achter het hoofd van de bruid verscholen zat. Dat lukte prima, en het moment was ook mooit met de innige blik, maar er zat wel een lelijk stukje achtergrond bij...
Dat leek me dus een prima kandidaat om wat te verbeteren. De eerste stap was eens kijken hoe de foto eruit zag in zwart/wit. Er zit genoeg contrast in om er aardig wat van te maken in zwart wit. En in Lightroom is dat met 1 klik gepiept. Het eerste resultaat viel al zeker niet tegen:

RVL_20080216_DSC_4623zw

Maar nog steeds zit dat lelijke gordijntje op de achtergrond. Dus dan maar de foto in Photoshop openen. Waar je dan (zoals bijna altijd) mee begint is het kopieren van de originele laag.
Vervolgens selecteer je het bruidspaar. In CS3 is daar een handige tool voor: quickselect. Je sleept globaal over de stukken die je geselecteerd wilt hebben en Photoshop doet in grote lijnen wat je wilt. Hij neemt dan ook het stukje onder de arm van de bruid mee, dus dat haal je er weer uit door op alt de drukken terwijl je daar overheen trekt.
Als je dan in de nieuwe laag een masker aanmaakt, krijgt dat de vorm van de selectie. En dat is precies wat je wilt. Als de selectie nog niet niet perfect is kun je er naar hartelust stukjes bijtekenen of weggummen (dat moest hier bij de losse haren) tot je tevreden bent.
En vervolgens maak je een gradiaent op de achtergrond van de laag die je gemaakt hebt. Het lichte stuk links (dat is wel logisch omdat daar het licht vandaan komt).
En toe ik dat gedaan heb heb ik in Lightroom er toch nog een lichte sepia overheen gezet. Dit is het resultaat:
RVL_20080216_DSC_4623-Edit

En dat geeft toch een hele andere indruk dan de originele foto.