Externe diskmac-os-x.thumbnail Hoe gebruik je een encrypted externe disk onder OSX?
Deze posting gaat niet direkt over fotografie, maar is toch wel relevant voor een hoop fotografen...

Een bijverschijnsel van digitale fotografie is dat je veel bestanden maakt en vooral veel diskruimte gebruikt. Ik gebruik voor de verwerking van de foto's een Apple Macbook Pro. Maar ondanks dat daar een 100 GB harddisk in zit is dat onvoldoende om altijd alle originelen van mijn foto's bij me te hebben.
Lightroom heeft er geen enkel probleem mee als ik de originelen van de disk verwijder. Je kunt ze nog prima vinden, maar niet exporteren of bewerken. De oplossing ligt voor de hand: een externe disk. Diverse fabrikanten maken leuke disks die je aan de USB poort van de computer hangt en zelf geen voeding nodig hebben. Ik heb een Freecom Thoughdrive van 320 GB en daar past voorlopig alles op.
Maar ik heb eigenlijk liever niet dat iedereen van alles kan met de foto's die op die diek staan als ik hem zou verliezen.

Gelukkig biedt OSX (het operating systeem van Apple) daar een goede oplossing voor: je kunt een versleuteld disk image aanmaken. dat werkt als volgt:

Let op: veel externe disks zijn geformatteerd met FAT32 als filesystem. Dat is heel handig als je bestanden wilt uitwisselen met windows machines, maar heeft als beperking dat bestanden maximaal 4 GB groot mogen worden. En aangezien het hele disk image straks kan groeien tot 300 zal dat niet gaan werken. Je kunt de disk formatteren met het Apple filesystem in de disk utility...


Open de Disk Utility (in de Finder onder Applications -> Utilities) en klik op de knop 'New Image')
diskutility

een paar instellingen hier zijn belangrijk:
- Encryption moet aanstaan. Je kunt een zwaardere encryptie kiezen dan 128 bits maar dat is langzamer
- Image formaat moet 'sparse' zijn. Dat betekent dat de file kan groeien
- Volume size moet lekker groot zijn. Ik heb de grootte van mijn externe disk genomen


Bewaar hem op je externe disk zelf. Bij het aanmaken vraagt OSX om een wachtwoord:

password

Hier kun je een wachtwoord kiezen. Laat wel het vinkje 'remember password in my keychain' aanstaan. Dat betekent dat je wachtwoord voor dit disk image veilig wordt opgeslagen (de keychain is een versleuteld bestand met wachtwoorden dat op een veilige manier opgezet is). Dat betekent dat alleen jij dit image kunt mounten zonder elke keer het wachtwoord in te hoeven typen. En dat is handig voor de stap verderop...

Je hebt dan dus nu een externe disk met 1 bestand erop:

finder_1_disk

Door te dubbelklikken wordt dat bestand geopend en gedraagt het zich als een disk op zich. En alleen jij kunt erbij!

encrypted disk

Maar aan deze oplossing kleeft nog wel 1 nadeel: elke keer als je de disk eraan hangt moet je dat image met de hand aanklikken om hem te openen. Daarvoor bestaat een makkelijke oplossing: Folder Actions. Een folder action is een scriptje dat automatisch wordt uitgevoerd als er in een folder bestanden bijkomen of verdwijnen. En dat is precies wat er gebeurt als de externe disk aan de computer gekoppeld wordt. De externe disk wordt 'gemount' in de folder /Volumes. Normaal zie je die niet in de Finder, maar je kunt hem bereiken door in het menu 'Go to Folder' te kiezen (shift-apple-G) en dan '/Volumes' te kiezen. Als er geen externe disk aan de computer hangt staat daar alleen de naam van de ingebouwde harddisk. Als je net het gecrypte image hebt geopend staat er iets als dit:
Volumes

Je ziet dus dat er bij het opnenen van de externe disk iets is bijgekomen in de folder '/Volumes'. En daar gaan we gebruik van maken. Apple heeft een programma dat 'automator' heet en scripts voor je kan maken zonder een letter te hoeven programmeren.

Open de automator (Finder -> Applications) en kies voor een 'custom' workflow.
Zoek aan de linker kant in het lijstje 'Get specified Finder Items' en sleep die naar rechts. Klik daar op 'add' en selecteer op je externe disk het bestand van het encrypted image. Sleep vervolgens 'Open Finder Items' eronder. Het scherm ziet er ongeveer zo uit:

Automator

Sla dit bestand dan op met 'save as plugin' en attach hem aan /Volumes (daarvoor moet je die folder met shift-apple-G opzoeken zoals hierboven)

save_as_plugin

Als je vervolgens in de Finder nog even controleert of de folderactions enabled zijn hoort het er zo uit te zien:

configure folder acions1

en dan zo:

configure folder acions2

en als het goed is werkt het nu. Je hebt een externe disk die versleuteld is zodat jij er alleen bij kunt, en die automatisch aangesloten word zonder dat je elke keer het wachtwoord hoeft in te typen.

Als je hem van je computer af wilt halen moet je overigens nog wel eerst het image ejecten en daarna de disk zelf.