de stapelRVL_20100801_DSD_8996-Edit_small De produktie van een stapel DVD’s
Dit jaar ben ik wederom als fotograaf meegeweest met de rally Dresden-Breslau. Die rally is een hele karavaan die van het ene kamp naar het andere trekt, en daar een paar dagen vertoeft. De rallyrijders doen overdag hun best om zo snel morgelijk de goede kant op te rijden, en ’s nachts doen de monteurs hun best om de auto’s weer zo snel mogelijk heel te krijgen.

RVL_20100627_DSD_6593


We waren dit jaar aanwezig met een heus persteam, bestaande uit 3 fotografen en een stukjesschrijver. Dat levert na een week ruim 14000 foto’s op. Om de foto’s te kunnen verkopen hadden we een beamer meegenomen om elke avond actuele foto’s te kunnen showen.

20100630_3906_AFR_7262We hebben uiteindelijk een heleboel foto’s weten te verkopen op deze manier. Het aanbod bestond uit een DVD met daarop een algemene selectie van de rally, plus alle foto’s die we van 1 auto (of het team) hadden.

Leuk idee, maar daarvoor hebben we wel goed van tevoren nagedacht over de workflow:

  • Elke fotograaf importeerde ’s avonds zijn of haar foto’s op de eigen laptop.
  • Na de import werd zo snel mogelijk een ruwe selectie gemaakt zodat de onscherpe of duplicate foto’s al meteen afvielen.
  • vervolgens begon het werk: op elke foto werden de startnummers van de zichtbare voertuigen als keywords gezet. Dat is een flinke klus als je op een dag meer dan 1000 foto’s hebt geschoten, maar je wilt er geen achterstand in oplopen. Op deze manier konden we in de loop van de week -met de laptop in de hand- snel aan mensen laten zien welke foto’s we van ze hadden. Dat bevorderde de verkoop zeer.
  • Om de paar dagen deden we een export van de mooiste foto’s van de afgelopen dagen naar een DVD zodat we die op de beamer konden showen. We hadden een DVD speler meegenomen zodat er geen computer bezet was.
  • Aan het einde van de week hebben de andere fotografen een catalog export in Lightroom gedaan, en heb ik die weer geïmporteerd. Op die manier heb ik niet alleen alle originelen van de anderen op mijn laptop, maar ook alle metadata en historie in bewerkingen.
  • Omdat we afspraken hadden gemaakt over de betekenis van het aantal sterren in de waarderingen kon ik vrij snel een algemeen overzicht van de beste foto’s maken, en door de keywords ook selecties van de verschillende teams.
  • In de verdere verweking gaat nog wel wat tijd zitten: een stapel DVD’s branden, en aan de andere kant met Lightscribe beschrijven, omslagen voor de hoesjes ontwerpen, printen, uitsnijden, en dan alles in de juiste envelop krijgen. Maar uiteindelijk is de stapel klaar:

RVL_20100801_DSD_8996-Edit

Ondanks dat het een week hard werken was met weinig slaap, was het zeker de moeite waard. En goed vooruitdenken over de workflow met meerdere fotografen heeft een heleboel werk bespaard.