Storage en backupQNAP209_small Hoe zorg je dat je je bestanden niet verliest
Als fotograaf genereer je tegenwoordig een hoop digitale data. Om die stroom een beetje in de hand te houden zijn er gelukkig allerlei goed uitgedachte programma’s om je workflow te ondersteunen, maar de meeste doen 1 ding niet: backups. En aangezien niemand per ongeluk foto’s kwijt wil raken is het goed om daar eens over na te denken.

UitgangspuntenVoordat je besluit hoe je een backup wilt gaan implementeren is het goed de uitgangspunten even op een rijtje te zetten. Die zullen niet voor iedereen gelijk zijn, en daarom zal een eindoplossing ook kunnen verschillen. Ik kwam voor mezelf tot het volgende rijtje:
  • Één backup is geen backup. Ik wil minimaal twee reserve kopieën.
  • Er moet een kopie buitenshuis zijn.
  • De backup moet automatisch zijn. Als het nodig is dingen met de hand te doen zal het vroeger of later versloffen.
  • De backup moet op een ‘live medium’ staan. Niet een CD of DVD die in de kast ligt en kapot is gegaan zonder dat je het merkt (optische media hebben nou eenmaal een beperkte levensduur)
  • Geen maandelijkse kosten.
Bij een kopie buitenshuis denk je al gauw het eerst aan online storage. Er zijn diverse aanbieders op Internet die online backup oplossingen bieden, maar bij allemaal zit je dan aan een maandelijks abonnement vast. En met de hoeveelheid data van een fotograaf (denk al gauw aan een paar honder Gigabyte) betaal je al snel meer dan 50 euro per maand. Dus eigenlijk valt dat voor mij al snel af.

De oplossingDe oplossing waar ik uiteindelijk op uitgekomen ben bestaat in de vorm van de steeds populairder wordende NAS doosjes. NAS is een afkorting voor Network Attached Storage, en je kunt het eigelijk het best zien als een slimme fileserver in a box. Bijna iedereen heeft tegenwoordig een netwerkje thuis. Ook al is dat draadloos, dan kun je er meestal nog steeds makkelijk een computer aanhangen met een snoer. Zo’n NAS doosje koop je voor een paar honder euro, en er is uitgebreide keus in modellen. Zelf ben ik uitgekomen op een QNAP 209-II Pro. Dat is een doosje waar twee harddisks ingaan, die dan gemirrord worden. Dat wil zeggen dat alle data op allebei de schijven weggeschreven wordt. Dat is handig, want dan kan er een van de twee disks kapotgaan zonder dat dat een probleem oplevert.
Bovendien worden de disks gemonitord met een techniek die SMART heet. Hoe dat allemaal werkt is niet zo belangrijk, maar als de disk kuren begint te vertonen krijg ik vanzelf een mailtje en kan ik maatregelen nemen. (zoals een reservedisk klaarleggen)

QNAP209

Als je thuis een vaste computer hebt werkt zo’n ding prima om al je bestanden meteen op te zetten. Ik werk zelf op een laptop en heb dus een programmatje om die elke nacht te backuppen naar de QNAP.

Remote backupMaar ik wilde ook een backup buitenshuis. Aangezien ik online storage te duur vond heb ik een andere oplossing bedacht. Ik heb er nog een QNAP bijgekocht (nu een 109 Pro II; bijna hetzelfde maar dan met 1 harddisk). En die bij een kennis thuisgezet. Zowel ik als mijn kennis hebben een ADSL internetaansluiting. Nou zit ik wel eens te mopperen op het feit dat mijn uploadsnelheid maar 1 Mbit/seconde is, maar dat komt hier goed uit: die snelheid is namelijk altijd minder dan de downloadsnelheid van mijn kennis (die een basic abonnement heeft van 4 Mbit/seconde). Het gevolg is dus dat als mijn backup mijn verbinding helemaal dichtslibt mijn kennis er helemaal geen last van heeft!
En de QNAP heeft een voorziening die ‘Remote replication’ heet. Je kunt instellen dat hij elke nacht alle nieuwe en veranderde bestanden die bij mij thuis staan kopieert naar de andere.
De eerste keer dat je dat doet is het handig om het thuis te doen (dan kopieer je natuurlijk de meeste date) maar daarna kan het dus via Internet. Het kan allemaal over SSH, dus dat is nog veilig ook.
De 109 kost 44 watt als hij aanstaat, en 6 watt als hij een tijdje niks te doen heeft. Dat is te overzien voor mijn kennis. En ik heb daar meteen ook maar een programmatje op de computer gezet die een backup naar mijn QNAP maakt als wederdienst. De hoeveelheid data die mijn kennis genereert staat in geen verhouding tot mijn productie, dus dat kan er makkelijk bij.