Shadows never lieshadows_never_lie_small Een beetje manipuleren met photoshop
Met een groepje fotografen kregen we als opdracht 'schaduw'. Altijd leuk om een opdracht zo ruim omschreven te krijgen, want dan krijg je natuurlijk veel verschillende inzendingen.

Ik wist niet meteen wat ik wilde doen. Iets abstracts? Hoe breng je een schaduw prominent in beeld? En op de fiets kreeg ik opeens een ingeving: een foto waar de schaduw een ander verhaal vertelt dan de rest van de foto. Een schaduw die als een geweten achter je aanloopt en waar je niet vanaf kunt komen. Bijvoorbeeld twee mensen die lief naar elkaar kijken maar waarvan de schaduw bijna ruzie uitdrukt.
Nou lukt dat natuurlijk niet in een foto, dus heb ik er twee gemaakt. De zon stond zaterdagmiddag al vrij laag en mijn huisgenoten wilden wel even poseren. Ik vroeg ze zo te gaan staan dat ze hun voeten niet hoefden te verzetten om zich om te draaien. Dat zou het samenvoegen later makkelijker maken.
Ik schoot dus de volgende twee foto's:
RVL_20080830_DSA_9239 RVL_20080830_DSA_9240

Er was voldoende licht om zonder moeilijke trucs wat detail op de lichamen te houden en de schaduwen waren duidelijk. De foto's zijn uit de hand genomen dus de uitsnede is niet 100% exact. En op de ene foto zie je dat ik mijn hand er nog boven houd om de lensflare tegen te gaan (ik had geen zonnekap op de lens).
Maar hoe voeg je ze nu samen?

Daarvoor open je ze allebei in Photoshop als layers. CS3 heeft een hele handige menu optie:

ps-menu-loadfilesinstack

Als je deze kiest krijg je de volgende dialog:

stackdialog

Kruis vooral die optie 'attempt to automatically align source images' aan. Dat zorgt ervoor dat de lagen precies over elkaar heen liggen ook al heb je geen statief gebruikt.

Nu heb je dus twee lagen in je Photoshop document. Maar als je twee lagen over elkaar heen legt zie je alleen de bovenste. Dus moet je een masker aan de bovenste laag toevoegen en daar straks wat uit gaan gummen:

layers-met-mask

De bovenste laag heeft nu een maskertje. Let er ook op dat de bovenste laag actief is (hij is blauw) en dat het masker geselecteerd is (er staat een extra lijntje omheen). Als je nu bewerkingen op de foto gaat doen vinden die plaats op het masker.
Selecteer nu de brush en veeg over de schaduwen heen. Als er niks gebeurt moet je even met de letter x van kleur wisselen (of je tekent bij, of je veegt uit in het masker, dat gebeurt door er met zwart of wit op te tekenen). Je ziet nu -afhankelijk van hoe hard de brush staat, de ene schaduw in de andere veranderen);

vegen-in-layer

Je ziet hier dat van de linker persoon van allebei de schaduwen nog een stuk zichtbaar is. Aan de straat verandert niks, want Photoshop heeft de lagen precies over elkaar heen gelegd, dus in allebei de layers is dat precies hetzelfde.
De voeten staan in allebei de foto's hetzelfde (want de modellen hebben hun voeten niet verzet), dus dat is een mooi moment om op te houden met vegen. En het eindresultaat ziet er dan zo uit:


shadows_never_lie

De schaduw vertelt een ander verhaal dan de rest van de foto. Natuurlijk kan de foto zelf best een stuk verzorgder gemaakt worden, maar het ging hier even om het idee.

Overigens is dit een techniek die ook prima werkt bij groepsportretten. Er is altijd wel iemand die net niet lacht of de andere kant op kijkt. Als je er een paar neemt kun je ze op deze manier samenvoegen en een foto maken waar iedereen op te zien is.