RollerderbyRVL_20110226_DSD_6747-Edit_small Rollerderby in een sporthal
Het is de laatste tijd te rustig op dit blog. Hoog tijd voor een nieuwe posting. Niet dat ik qua fotografie niks te doen heb....

Gisteren ben ik aanwezig geweest bij een training van de Amsterdam Derby Dames. Die beoefenen een sport die heet rollerderby? Rollerderby? Ja rollerderby. Een sport waar ik nog nooit van had gehoord. Twee teams van 5 dames rijden in een klein ovaal baantje. 4 van elk vormen het ‘pack’ en de overgebleven 2 moeten dat zo vaak mogelijk inhalen. Uiteraard proberen de anderen dat te voorkomen. Klinkt allemaal vrij fysiek en dat is het ook. Kortom: dat moet wel interessant zijn om foto’s te maken!

Nou heb je in een sporthal als fotograaf vaak een aantal traditionele problemen. Meestal weinig licht, en het licht dat er al is is vaak van TL balken of ander slecht kunstlicht. Vaak roepen allerlei mensen meteen dat er niet geflitst mag worden. Over het algemeen komt dat omdat ze niet weten wat goed flitsen dan inhoudt. Gelukkig was het een training dus hoefde ik die discussie niet eens aan te gaan.
Hoe los je zo’n situatie dan op? Met flitsers op afstand. Ik heb ze hier maar aan de muur gehangen zodat niemand de kans had lichtstatieven om te rijden. En een lichtgroene gel erop om te zorgen dat flits- en kunstlicht dezelfde kleur hebben.

En als je eenmaal menglicht hebt heb je als fotograaf opeens controle over voor- en achtergrond, en beweging of bevriezing. En dat levert dan meteen leuke platen op!
RVL_20110226_DSD_6679-Edit
1/160, f/4, ISO 800. een flitser van links, een van achteren

Tijdens de training was er gelegenheid om in de binnenbocht te gaan staan en op korte afstand te fotograferen. Camera laag, brede groothoek en je hoeft niet door de zoeker te kijken. Alleen even opletten dat de flitser van achteren net wordt afgedekt zodat je mooi tegenlicht krijgt. De sfeer van deze sport vraagt wel om extreme bewerking, dus hier heb ik de foto’s door Topaz Fusion gehaald.
RVL_20110226_DSD_6747-Edit
1/160 f/6.3, ISO 800, een flitser van linksachter en een van linksvoor

Dichtbij doet het natuurlijk altijd goed om de emoties mooi in beeld te krijgen. Omhoog fotograferen voegt altijd mooi toe aan de dramatiek van het beeld.

RVL_20110226_DSD_6761-Edit
1/160, f/8, ISO 800. een flitser links en een van achteren

Ondanks dat het een training is kun je er best fanatiek ingaan.

Van een afstandje op het rechte eind geeft het weer een heel ander beeld op de actie. Maar van die afstand mis je toch wel de betrokkenheid. Helaas kun je tijdens de wedstrijden niet zo dichtbij komen; dan schaatsen er meerdere scheidsrechters aan de binnenkant mee.
RVL_20110226_DSE_9213-Edit
1/200, f/8, ISO 400

Al met al een interessante middag, en een leuke kennismaking met een nieuwe sport. Zo kom je als fotograaf nog eens ergens!