Workflow

Een uitgebreide beschrijving van hoe ik mijn workflow ingericht heb
In het kader van de kermis op photofacts.nl ook hier een stuk over workflow.

Mijn workflow ziet er als volgt uit:

Fotograferen

Ik bezit twee identieke D200 bodies. En regelmatig zijn er gelegenheden dat ik ze allebei om de beurt gebruik. Soms is er te weinig tijd om van lens te wisselen en is het sneller de andere body te pakken. En je hebt dan ook een backup bij de hand.
Maar dat levert wel een probleem op: het risico van identieke bestandsnamen. Daarom heb ik op de ene body de prefix DSA en op de andere DSB ingesteld (in plaats van de standaard DSC). De bestandsnamen in het toestel zijn dus in de vorm DSA_1234.NEF (ik fotografeer meestal in RAW)
Op de camera wis ik bijna nooit foto's. Alleen als bijvoorbeeld de flitser weigert en er een compleet zwart beeld is.

Importeren

Importeren doe ik via een (Sandisk) Firewire cardreader. Dat is de snelste die ik kan vinden. Tijdens het importeren (in Lightroom) zijn er een aantal dingen die meteen automatisch gebeuren:
 • Renamen: het bestand wordt van DSA_1234.NEF gerenamed naar RVL_20081015_DSA_1234.DNG. De naam is dus opgebouwd uit mijn initialen (RVL), de datum (jaar-maand-dag) en de originele naam. Op die manier heb ik dus altijd unieke bestandsnamen (zolang ik op 1 body niet meer dan 10.000 foto's op 1 dag maak...)
 • converteren: meteen worden de foto's van het Nikon RAW formaat NEF naar het open formaat DNG geconverteerd. Ik houd erg van open standaarden, en ik wil er niet over 10 jaar achter komen dat het programma dat ik misschien dan gebruik geen Nikon formaat ondersteunt waarvan de specificaties niet openbaar zijn. DNG lost dat op
 • IPTC data toevoegen. Alle informatie over mij (mijn naam, mijn emailadres, mijn website) wordt automatisch aan de metadata van de foto toegevoegd.
 • in de juiste folder zetten. Foto's worden (op basis van het tijdstip van het nemen) automatisch in een folder 2008/10/15 gezet. Later geef ik die folder nog een extra omschrijving (dus '15 fotos voor blog' ofzo)
 • Taggen: keywords die voor de hele shoot gelden voeg ik al meteen toe ('introductieduik' ofzo)

Daarna zijn er een aantal handmatige akties:
 • Geotaggen. Als ik tijdens de shoot een GPS tracker heb mee laten lopen kan ik in elke foto de GPS coordinaten zetten. Daarvoor gebruik ik een plugin in Lightroom
 • Locatiegegevens. Ik vul (meestal voor de hele shoot tegelijk) de locatie, plaatsnaam en land in. Ik hoop dat nog eens te automatiseren op basis van de geotags.
 • taggen: ik vul voor (groepjes) foto's tages in. Soms zijn dat bepaalde mensen die op de foto staan, soms groepen of bijvoorbeeld namen van beesten op foto's.

Dan begint het selecteren van foto's. In Lightroom gebruik ik daar meestal flags voor. Een foto kan drie statussen hebben: geen flag, een 'rejected' flag, of een 'picked' flag. Die kun je zetten met respectievelijk de toetsen u, x, en p. En als je daar de shift toets bij gebruikt ga je meteen naar de volgende foto.
Ik zet dan dus de eerste foto maximaal in beeld en druk de capslock toets in. En dan kun je met U en P steeds de keuze tussen 'niet' en 'wel' maken. Als er een aantal foto's snel achter elkaar gemaakt zijn gebruik ik ook wel de compare mode. Als ik een aantal foto's heb getagd zet ik een filter op die tag. Dan geef ik alle foto's in dat filter een rating (2 sterren) en verwijder alle tags. Dan zet ik het filter op 2 sterren en begin opnieuw.
Op die manier kun je in een paar iteraties waarin je steeds de helft van je selectie overhoudt snel de beste foto's vinden. Zo kun je in een kwartiertje van 200 foto's terug zijn bij de 15 beste.

Formatteren

Als alles goed op mijn laptop staat formatteer ik de kaart in het fototoestel. Dat doe ik meteen voordat ik het toestel terug doe in de koffer. Dan weet ik altijd zeker dat als er nog iets op de kaart staat ik dat niet even snel kan wissen


Bewerken

De foto's die ik dan over heb, bekijk ik eens kritisch. Soms is er wat aan de belichting te doen, of wat te croppen. Dat gaat allemaal prima in Lightroom. Voor onderwatershoots is het ook vaak nodig de witbalans in te stellen. Dat kan dan makkelijk voor de hele selectie tegelijk.
Soms is het nodig een foto in Photoshop te bewerken (voornamelijk als ik dingen met maskers en layers wil doen). Dan edit ik die en stack hem in Lightroom met het origineel.

Backup


Backup is een erg belangrijk onderdeel. De foto's komen in eerste instantie terecht op de harddisk van mijn Macbook. Die wordt elke nacht automatisch (of met de hand) gebackupt naar een NAS device in de meterkast. Daar zitten twee gemirrorde schijven in van 1TB. Een uur later begint het NAS met een backup naar een server buitenshuis. Helaas is de uploadsnelheid van mijn ADSL aansluiting daar de bottleneck in. Dus het komt wel eens voor dat hij 's ochtends om 11 uur nog bezig is. Maar mijn laptop is dan natuurlijk al lang klaar dus die kan ik eventueel gewoon ergens mee naartoe nemen.
In Lightroom zijn er een aantal zaken die belangrijk zijn om te backuppen:
 • De foto's. Die staan dus automatisch in een hierarchie Pictures/2008/10/15.
 • De Lightroom database. Daarin staan alle bewerkingen die op de foto's hebben plaatsgevonden, en alle metadata. Dat is 1 groot bestand
 • de previews. Die zijn op zich opnieuw te genereren als ze kwijt zijn, maar dat zou best wel eens lang kunnen duren
 • de presets. Ik maak veel gebruik van presets in Lightroom voor bijvoorbeeld export instellingen. Ook die wil ik niet kwijt.

Export


Om wat met de foto's te kunnen doen moet je ze weer uit Lightroom exporteren. Zoals gezegd gebruik ik daarvoor vaak presets. Bijvoorbeeld voor afdrukken, op het web zetten of voor mijn screensaver.
Lightroom heeft ook leuke web exports. Een die ik gebruik voor reportages is bijvoorbeeld SlideShowPro. Daarmee kun je een flash slideshow maken met muziek eronder. Dat doet het vaak goed voor bijvoorbeeld bruidsreportages.
Overigens maak ik bijna altijd ook een collectie van de geexporteerde foto's. Dan weet je achteraf altijd aan wie je wat hebt gestuurd...

Verkoop


Een stap die ik weinig terug zie in workflow beschrijvingen. Ik maak regelmatig gebruik van Oypo om mijn foto's te verkopen. Om ze daar te krijgen ben ik nog bezig een aparte export plugin in Lightroom te bouwen maar tot die klaar is upload ik ze gewoon met ftp. Vervolgens hang ik er een prijs aan en zet de folder in een iFrame in mijn website. Op die manier kan ik makkelijk online foto's verkopen zonder allerlei rompslomp.