De fotoRVL_20090814_DSD_9126_small De foto van HAR2009
Afgelopen week was ik aanwezig op het hackerscongres HAR2009. Het was een inspiredend evenement. De opzet van deze bijeenkomsten is dat iedereen zijn steentje bijdraagt. En daardoor is er overal wat te doen, en op een heleboel plekken zijn er mooie foto’s te maken van mensen die ergens gepassioneerd mee bezig zijn.

Maar er waren ondertussen ook een heleboel interessante lezingen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Over technische onderwerpen, mogelijke beveiligingsproblemen, de invloed van digitale technieken op onze burgerrechten, en privacy (of het gebrek eraan).

Op vrijdag was er een paneldiscussie over auteursrechten en hoelang de huidige wetgeving nog houdbaar is. Dat is natuurlijk niet alleen interessant als internetgebruiker, maar ook als fotograaf. Een van de panelleden op het podium was Tim Kuik van de stichting BREIN, die voor de Nederlandse entertainmentindustrie inbreuken op auteursrecht op Internet bestrijdt.
De discussie was minder spetterend dan een aantal mensen vantevoren had gehoopt, totdat een zekere Gottfrid Svartholm vragen begon te stellen. En dat was wel actueel, want dat is een van de mensen achter The Piratebay (een bekende torrentsite in Zweden). En dat zijn twee partijen in verschillende rechtszaken.

Nadat de paneldiscussie was afgelopen bleven ze allebei een beetje hangen, en als ervaren fotograaf weet je wat je op dat moment te doen staat: klaarstaan voor een fotomoment! Zowel in de zaal voor het podium als erop het licht gemeten. Toch maar de flitser klaar en hopen dat ze bij elkaar in de buurt zouden komen.

En uiteindelijk gebeurde dat ook. Niet helemaal spontaan, maar kennelijk waren ze allebei sportief genoeg om in te zien dat een handje schudden wel even kon. En dat was natuurlijk een mooi fotomoment!

RVL_20090814_DSD_9126
1/50 sec, f/5.6, ISO 1600 in geflitst.

Fototechnisch niet de mooiste foto van het congres, maar wel een die meteen een hoop belangstelling trok.
Geheel in stijl met de geest van het congres heb ik hem gereleast onder de creative commons license, dat betekent in dit geval dat iedereen de foto op zijn blog mag zetten, maar dat hij niet zomaar in een krant of tijdschrift gebruikt mag worden.

Meer foto’s van HAR2009